Waarom SuperCycle de meest relevante fiets/training applicatie is.

De SuperCycle applicatie met de “anaerobe reserve widget” als blikvanger

 

Om maar onmiddellijk met de deur in huis te vallen: omdat SuperCycle op basis van het individueel fysiologisch profiel de anaerobe energiebalans “live” weergeeft en over een aantal widgets beschikt die de belasting van de verschillende energieleverende mechanismen op een unieke manier kwantificeert.

De meest relevante gegevens “in the action” ter beschikking

 

Het programma distileert daarvoor de essentiële waarden uit de beschikbare MMP gegevens, berekent het fysiologisch profiel van de renner en individualiseert drie “basis” inspanningszones van waaruit dan uiteindelijk drie “load scores” becijferd worden. Al deze parameters worden tijdens de rit duidelijk op het scherm weergegeven en na de rit in tabellen en grafieken samengevat.

Wat SuperCycle ook uniek maakt, is dat geen gebruik wordt gemaakt van FTP, Intensity Factor of TSS. Het Extended Critical Power concept (ECP) van C. Dauwe D.Sc. waarop deze app is gebaseerd, heeft deze waarden niet nodig. We spreken we voortaan van

·      Recovery Threshold, een drempelvermogen waaronder de inspanning zuiver aeroob is. Fietsen in deze aerobe zone levert een “aeobic load score” van 1 op wanneer de renner gedurende 1 uur aan een intensiteit van RT fietst. De zone onder RT is bovendien de zone waar het herstel van de anaerobe reserve zal gebeuren.

·      Super Critical Power of het vermogen dat noodzakelijk is om de VO2 max uit te lokken. De zone tussen RT en SCP wordt de zone van de Slow Death genoemd omdat hier de aerobe bijdrage nog altijd kan toenemen en derhalve de anaerobe reserve maar matig wordt opgebruikt. Op SCP is de anaerobe bijdrage minder dan 10 %. Het bestaan van deze zone is enorm belangrijk en onderscheidt zich van de traditionele zones die we kennen van andere applicaties. Hoge vermogenswaarden in deze zone bepalen de prestatie tijdens de lange beklimmingen. Een SD score van 1 komt per definitie overeen met het opgebruiken van éénmaal de anaerobe reserve.

·      De Fast Death zone of het inspanningsgebied waar de anaerobe energiereserve wel snel wordt opgebruikt. Vanaf SCP moet alle bijkomende energie immers door het anaerobe systeem geleverd worden. Een FD score van 1 komt per definitie overeen met het opgebruiken van éénmaal de anaerobe reserve.

Om de renner of zijn coach toe te laten meer specifieke trainingsdoelen te stellen of het wedstrijdverloop tot in detail te kunnen evalueren, zijn nog sub-inspanningszones toegevoegd.

 

De aerobe zone wordt opgedeeld in 3 sub-zones

General Recovery
Fat Max
Carb Max

De Fast Death zone beschikt eveneens over 3 sub-zones

VO2max
High Anaerobic
Explosive

De Slow Death zone heeft geen sub-zones.

 

Tijdens de rit worden de 7 zones als gekleurde icoontjes weergegeven, na de rit worden hiervan 2 grafieken gemaakt:

Belangrijk verschil tussen tijd in zone en energieverbruik per zone

 

De vergelijking van deze grafieken geeft waardevolle informatie zoals blijkt uit bovenstaande analyse van een zogezegde recuperatie-training. Alhoewel deze renner het grootste gedeelte wel degelijk in Z1 rijdt, blijkt uit de tweede grafiek dat de andere zones verantwoordelijk zijn voor heel wat energieverbruik. Dat kan in dit geval niet de bedoeling zijn.

Maar er is meer. Ter vergelijking wordt de analyse in de SuperCycle app ook op basis van FTP power zones gemaakt.

Een duidelijk bewijs dat zones op basis van % FTP maken niet aangewezen is om de fysiologische achtergrond van de inspanning te evalueren.

 

SuperCycle is in 14 talen beschikbaar en heeft verder dezelfde registratie – en instellingsmogelijkheden als andere applicaties of fietscomputers.

Vermogen, hartslag, trapfrequentie, snelheid en andere kunnen op verschillende manieren geanalyseerd en zichtbaar worden gemaakt. GPX-files kunnen worden gedownload en er is mogelijkheid om de .fit files van de ritten rechtstreeks naar TrainingPeaks of Strava te transfereren. Zijn al deze mogelijkheden overweldigend? Raadpleeg de zeer duidelijke “Help” functie waar ook de “anaerobe reserve widget” uitvoerig wordt besproken of stuur een berichtje naar de ontwikkelaar.

Tot slot: ongelooflijk maar waar: de app is GRATIS en kan gedownload worden van de “App Store” en “Google Play”.

Meer info op:

www.typhooncycling.org
www.sportim.be
De toekomst van trainen en racen met een vermogensmeter

Previous
Previous

Why SuperCycle is the most relevant cycling/training application.

Next
Next

MYOTYPES: The relevance of muscle fiber typology in sports