Wout van Aert en Mathieu van der Poel: het WK 2023 op de weg.

Frank Vandewiele

 

Toen ik in een vorige blog het WK 2023 veldrijden analyseerde besloot ik met:
“Kon van Aert dit WK winnen? Meer dan waarschijnlijk niet”.

Ook nu tijdens het WK op de weg valt Wout tactisch niets te verwijten en moeten we vaststellen dat Mathieu gewoon sterker was. In eerste instantie moeten we dus Hans Vandeweghe in De Morgen bijtreden als hij stelt dat van Aert simpelweg niet kan wat van der Poel kan in eendagswedstrijden”. Hij voegt eraan toe: “althans voor 2023”.

De vraag die Wout en bij uitbreiding de ganse staf van Jumbo-Visma zich moet stellen is dus:
“Kan ik ooit wel wedstrijden met een dergelijk profiel winnen van Mathieu?”

Professor C. Dauwe stelt in zijn blog van 7/4/2023 op www.typhooncycling.org:

“Sometimes a boost of much less dan 20 Kj (= 48 ml coca cola) is enough to finish off your adversaries”.

Hij maakt het nog aanschouwelijker met een voorbeeld uit de TDF van 2022 waar van Aert een ultieme inspanning doet en Pogacar moet lossen. Hij berekent dat een minieme extra energiehoeveelheid van 5 KJ volstaat om op een helling van 8 %, 89 meter van de tegenstander weg te rijden.

We hopen stiekem dat hij een dergelijke analyse ook voor dit WK maakt doch we mogen gerust aannemen dat in die majestueuze WK finale geen van de 4 kleppers over hun volledige anaerobe reserve beschikte en dat het schijnbaar grote verschil uiteindelijk toch maar door slechts enkele Kilojoules of een slokje coca- cola werd gemaakt.

Wil men dus weten of het ooit mogelijk is dat Wout Mathieu klopt dan zal men in eerste instantie de trainingen van Wout over een langere periode moeten analyseren. Lag de focus op tijdrijden en de helpersrol voor Vingegaard dan lag de trainingsdoelstelling waarschijnlijk in de zone van de “Slow Death” (*). Wil hij een grotere anaerobe capaciteit en wil hij die ook in een kortere tijdspanne kunnen opgebruiken - wat in dergelijke wedstrijden noodzakelijk is – dan zullen trainingen uit de “Fast Death” zone (*) noodzakelijk zijn. Hoe groot de respons daarop zal zijn, is uiteraard koffiedik kijken omdat daar onder andere erfelijke aanleg komt bij kijken.

Kan Wout ooit wedstrijden met een dergelijk profiel winnen van Mathieu?”
Het zou kunnen.

(*) https://www.sportim.be/ebook

Previous
Previous

Trainingspraktijk deel 4: Training Intensity Distribution - TID

Next
Next

Training practice part 3: High Intensity DECREASING Interval Training